Philippe Bouchet

Edouard Pignon i Pablo Picasso: “els secrets de cambra d’un taller”

Dissabte 29 d’abril – Sessió 09 @ Hotel Colón


“Vine, farem vida de pintors”. Aquesta fou la proposició que va fer Picasso a Édouard Pignon (1905-1993) al començament de la dècada del 1950. A través de les múltiples trobades, els intercanvis d’opinions, les converses i les estades que van compartir a Vallauris, Cannes, Vauvenargues o Mougins, es va anar teixint una relació molt íntima entre aquests dos homes, units fins al final per una amistat indeslligable, que, per altra banda, es nodria d’una relació entre quatre persones: Pignon i la seva dona, Hélène Parmelin; Picasso i la seva dona, Jacqueline.

Com esmenta Pierre Daix, el jove pintor Édouard Pignon “troba en el seu col·lega de més edat unes llibertats noves, unes ambicions més grans, però se sap sostreure a la seva dominació”. Picasso, per la seva banda, hi retroba el fervor dels diàlegs sobre la pintura que havia conegut en el passat.

De la relació entre els dos artistes –seductora i necessàriament complexa– no se n’ha parlat mai, si no és de manera superficial o caricaturesca. És una relació que va més enllà de les visions simplistes que se n’han donat, i per això cal abordar-la de manera metòdica. La primera etapa consisteix a identificar les diferents fonts documentals (biografies de Picasso, articles de premsa, textos sobre Pignon) per extreure’n els elements que podrien explicar aquesta relació, a la qual els mateixos protagonistes es referien així:

“La seva amistat és el més preuat per a mi, la seva vitalitat és font de vida. Continua estant vinculat, ara més que mai, a totes les recerques del seu temps.” Pignon

“Potser sóc l’únic que ha entès l’audàcia de la seva pintura.” Picasso


Philippe Bouchet

Historiador de l’Art, Paris

Philippe Bouchet, historiador de l’art, és autor del catàleg raonat de l’obra pictòrica d’Édouard Pignon. Ha publicat dos llibres (Ides et Calendes, 2004; Cercle d’Art, 2007) i ha organitzat nombroses exposicions sobre l’artista: “Édouard Pignon, rétrospective” (Lilla, 1997), “Édouard Pignon: dessins, carnets et peintures” (Issoudun, 2000), “Édouard Pignon, pittore ceramista a Vallauris 1951-1954” (Deruta, 2002), “Édouard Pignon, ‘du rythme entre les choses’” (Issoudun, Ceret, Roubaix, 2005-2006), “Édouard Pignon: au cœur du monde cézannien” (Saint-Rémy-de-Provence, 2006), “Édouard Pignon, femmes en Méditerranée: Catalanes à Collioure, étés 1945-1946” (Cotlliure, 2013), “Édouard Pignon, entre ciel & mer, les plongeurs” (Morlaix, 2016) i “Édouard Pignon, Ostende (1946-1953)” (Lió, 2017).Organitzadors:

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2015/12/Logo-Picasso-200.png

Museu Picasso Barcelona
Montcada 15. 08003 Barcelona

www.museupicasso.bcn.cat


http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2017/01/LOGO-Palau-palau-i-fabre-1.png

Fundació Palau. Centre d’Art
Carrer la Riera 54. 08393
Caldes d’Estrac Barcelona

www.fundaciopalau.cat


El Museu Picasso Barcelona agraeix el particular compromís i implicació de:

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2016/09/Logo-FABRP.png


Col·laboradors:

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2015/12/Logo-miro.png


http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2015/12/COAC-Logo.png

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2017/01/Logo-Sauleda.png


http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2016/07/hotel-colon.png

Segueix-nos!

#PicassoIdentity