Margarida Cortadella

Jaume Sabartés, amic i biògraf: identitat i amistat

Divendres 28 d’abril – Sessió 05 @ COAC


La comunicació pretén exposar el paper de Jaume Sabartés (1881-1968) en la construcció de la biografia de Pablo Picasso. Amics des que es van conèixer a Barcelona l’any 1899, el 1904 serà un any d’inflexió en la seva vida: Picasso s’instal·la a viure definitivament a París i Jaume Sabartés se’n va a Guatemala. El periple vital de Sabartés s’acaba el 12 de novembre del 1935, quan s’instal·la a París per fer de secretari personal de Picasso. Els records de joventut, les converses quotidianes del passat i del present recuperat, així com la investigació dels orígens familiars de l’artista, seran el material sensible que Sabartés utilitza en els seus escrits.

S’esbossarà la relació d’amistat entre ambdues figures com a motor per a l’escriptura i de com és el mateix Picasso qui incita Sabartés a escriure. La comunicació se centrarà en els textos sobre la vida i l’obra de l’artista, sense abordar el vessant literari de Jaume Sabartés, iniciat a principis del segle XX en les revistes Joventut i Pèl i ploma.

S’exposarà el corpus bibliogràfic de Sabartés que abasta del 1936 fins al 1968, any de la seva mort. S’abordaran aspectes relacionats amb l’edició d’aquests textos i la xarxa de relacions que desvetllen traduccions, editorials, etc. Un conjunt de més de trenta textos que han patit les vicissituds pròpies del context històric que van viure tots dos personatges, el Franquisme i l’exili voluntari. Inèdits alguns, d’altres publicats només en traduccions al francès o a l’italià, la comunicació presentarà un projecte del Museu, d’edició crítica d’aquest textos en castellà i en català.

Partint dels textos més llargs i ambiciosos com són el llibre de memòries Picasso: retratos y recuerdos o la biografia documental, Picasso: documents iconographiques, es farà un recorregut per tot un seguit d’escrits més breus que aborden aspectes diversos tant de la biografia com de l’obra de l’artista. Textos que parlen sempre en primera persona del procés de treball de Picasso, des del punt de vista d’un espectador excepcional, i que defugen de manera voluntària la forma acadèmica o historiogràfica.


Margarida Cortadella

Responsable de la Biblioteca, Museu Picasso, Barcelona

Margarida Cortadella i Segura, llicenciada en Filologia per la Universitat de Barcelona i diplomada en Biblioteconomia i Documentació per l’Escola Universitària Jordi Rubió i Balaguer de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona. La seva trajectòria laboral s’ha desenvolupat, des del 1991, en l’àmbit de la documentació i la informació en centres i biblioteques especialitzades. Des del març del 2000, és documentalista del Museu Picasso de Barcelona on ha realitzat diverses tasques i funcions. L’any 2004, va ser la comissària de l’exposició «Llibres il·lustrats per Picasso. La col·lecció del Museu». Actualment, és la responsable de la biblioteca del Museu.Organitzadors:

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2015/12/Logo-Picasso-200.png

Museu Picasso Barcelona
Montcada 15. 08003 Barcelona

www.museupicasso.bcn.cat


http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2017/01/LOGO-Palau-palau-i-fabre-1.png

Fundació Palau. Centre d’Art
Carrer la Riera 54. 08393
Caldes d’Estrac Barcelona

www.fundaciopalau.cat


El Museu Picasso Barcelona agraeix el particular compromís i implicació de:

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2016/09/Logo-FABRP.png


Col·laboradors:

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2015/12/Logo-miro.png


http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2015/12/COAC-Logo.png

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2017/01/Logo-Sauleda.png


http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2016/07/hotel-colon.png

Segueix-nos!

#PicassoIdentity