Sílvia Domènech

El vincle de Picasso amb Barcelona

Dijous 27 d’abril – Sessió 01 @ COAC


Les relacions personals entre Picasso i Barcelona s’inicien a les acaballes del segle xix i es mantenen vives fins a la seva mort. Barcelona esdevé un nexe important en la vida de Picasso, no només en la seva formació, sinó també en la seva revelació com a artista. Picasso era malagueny de naixement, però el 1895, amb només 14 anys, va arribar amb la família a Barcelona, on va tenir residència quasi permanent fins al 1904. Van ser nou anys; els anys de formació acadèmica, d’eclosió de la seva adolescència, de formació del seu caràcter, i el primer graó en la seva ascensió artística en una Barcelona immersa en un dens món intel·lectual i en apassionades lluites ideològiques i socials. Durant aquests anys Picasso crea un cercle artístic i d’amistats que mantindrà per sempre i que el vincularà definitivament a la ciutat. Sensible al record de Barcelona, després de marxar definitivament a París el 1904, Picasso conserva un profund afecte per la ciutat, que manifesta reiteradament amb estades a la ciutat per visitar la família i els amics, amb repetides i magnífiques donacions d’obres i amb algunes exposicions monogràfiques. Però sense cap mena de dubte, el signe més evident del vincle afectiu de l’artista amb la ciutat de Barcelona és la creació del Museu Picasso de Barcelona. Creat per desig de Picasso, és fruit de la convergència dels esforços i les voluntats d’una col·lectivitat; en primer lloc del seu secretari personal i gran amic Jaume Sabartés, però també de la seva apreciada esposa Jacqueline Picasso, de la societat barcelonina que tant admirava la figura de Picasso i, molt especialment, de l’Ajuntament de Barcelona, que en ple franquisme va apostar fort i va actuar amb la discreció necessària per fer realitat el somni de l’artista: un museu monogràfic a la ciutat que tant s’estimava.

Amb aquesta ponència, es vol posar èmfasi amb quelcom bàsic per entendre el Museu Picasso de Barcelona i, per extensió, una part de la vida i obra de Picasso: el lligam de l’artista amb la ciutat, lligam que va mantenir viu, amb molta generositat, fins a la seva mort el 1973. La presentació explicarà de forma somera, però concisa, aquells esdeveniments que ajuden a explicar aquest vincle i, no cal dir que es posarà especial atenció amb la creació del Museu Picasso de Barcelona i el lideratge de l’artista en aquest procés.


Sílvia Domènech

Cap del Centre de Coneixement i Recerca, Museu Picasso, Barcelona

Llicenciada en Geografia i Història per la Universitat Central de Barcelona el 1987. Ha treballat des de 1989 en la gestió del patrimoni documental, essent de 1997 a 2008 directora de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Actualment i des de 2010, és cap del Centre de Coneixement i Recerca del Museu Picasso de Barcelona. Des de 1991 participa habitualment en nombroses activitats de difusió i docència universitària relacionades amb el patrimoni. És autora de publicacions sobre gestió del patrimoni fotogràfic, comissaria d’exposicions fotogràfiques entre 1997 i 2013 i de dues exposicions sobre Picasso: «Picasso 1936. Empremtes d’una exposició» (2011) i El Museu Picasso. «50 anys a Barcelona. Els orígens» (2013).Organitzadors:

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2015/12/Logo-Picasso-200.png

Museu Picasso Barcelona
Montcada 15. 08003 Barcelona

www.museupicasso.bcn.cat


http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2017/01/LOGO-Palau-palau-i-fabre-1.png

Fundació Palau. Centre d’Art
Carrer la Riera 54. 08393
Caldes d’Estrac Barcelona

www.fundaciopalau.cat


El Museu Picasso Barcelona agraeix el particular compromís i implicació de:

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2016/09/Logo-FABRP.png


Col·laboradors:

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2015/12/Logo-miro.png


http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2015/12/COAC-Logo.png

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2017/01/Logo-Sauleda.png


http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2016/07/hotel-colon.png

Segueix-nos!

#PicassoIdentity