Guillermo Kuitca

“Oublier Avignon”

Divendres 28 d’abril – Sessió 07 @ COAC


La meva proposta per al congrés es divideix en dues parts:

1) Una presentació del meu treball realitzat durant els darrers deu anys, com a introducció per a la segona part.

2) Un debat amb Michael FitzGerald sobre les qüestions d’identitat per a un artista contemporani, en particular amb relació al llegat de Picasso.

Primera part

Al llarg dels darrers deu anys, el meu treball ha estat dedicat de forma substancial a la història del cubisme i la seva rellevància en l’art contemporani. L’any 2006, vaig començar una sèrie de pintures que constitueixen un canvi de rumb cabdal en el meu treball. Aquestes pintures van partir del fet de col·locar marques per omplir grans llenços, però tanmateix aviat em vaig adonar que aquestes marques evocaven l’organització i la tonalitat de las pintures cubistes. Tot i que les meves pintures són considerablement més grans que la majoria de les obres cubistes, i són més abstractes que figuratives, les seves estructures formals recorden tant la paleta com els patrons fragmentats del cubisme analític. Aquesta sèrie inicial de quatre pintures denominades Desenlace I-IV fou escollida per representar l’Argentina a la 52a Biennal de Venècia de 2007.

Des del canvi de rumb, he creat moltes pintures en allò que jo anomeno estils cubistoid per distingir-los del cubisme històric. Les meves pintures més recents aborden qüestions que m’han acompanyat durant els trenta anys de la meva carrera, però també exploren una àmplia gamma d’estils cubistes històrics –inclosos els dels artistes llatinoamericans com ara Torres-García o Alfredo Hlito, així com Picasso, Braque i els futuristes, entre d’altres. Tot i que m’he sentit fascinat pel treball de Picasso des de molt jove, aquesta trobada amb el cubisme a la meitat de la meva ja madura carrera fou totalment inesperada. Això m’ha portat a examinar curosament les meves metes i els mètodes de treball, així com la seva relació tant amb el cubisme històric com amb el significat d’aquesta tradició en l’art contemporani.

A la primera part de la meva presentació, projectaré imatges d’aquestes obres i parlaré de les qüestions del procés i les referències que sorgeixen en relació amb Picasso i les qüestions d’identitat.

Segona part

A la segona part de la meva presentació, debatré aquestes qüestions en una conversa amb Michael FitzGerald, que va escriure un assaig sobre la meva recent exposició a la galeria Hauser and Wirth de Londres el juny de 2016. El nostre objectiu serà ampliar la nostra investigació més enllà del meu propi treball per tractar qüestions sobre com els artistes contemporanis defineixen la identitat, en especial quant a les relacions de Picasso i altres artistes històrics. Tractarem assumptes sobre el llegat artístic i relacions d’identificació o afinitat en aquest context, parant particular atenció a la rellevància de Picasso.


Guillermo Kuitca

Artista visual, Buenos Aires

Viu i treballa a Buenos Aires.

Exposicions seleccionades:

«One Person Exhibition», galeria Hauser and Wirth, de Londres, juny-juliol de 2016.

Exposició retrospectiva, «Guillermo Kuitca: filosofía para princesas», Pinacoteca de l’Estat de Sao Paulo, juliol-novembre 2014.

Exposició grupal, «Post-Picasso. Reaccions contemporànies», Museu Picasso de Barcelona, 2014.

Exposició retrospectiva, «Guillermo Kuitca: Everything», Miami Art Museum, Albright-Knox Museum, Walter Art Center, i Hirshhorn Museum (EUA), 2010.

«Desenlace I-IV» representant l’Argentina a la 52a Biennal de Venècia de 2007.

Exposició retrospectiva, «Guillermo Kuitca: obras 1982-2002», Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid, 2003.Organitzadors:

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2015/12/Logo-Picasso-200.png

Museu Picasso Barcelona
Montcada 15. 08003 Barcelona

www.museupicasso.bcn.cat


http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2017/01/LOGO-Palau-palau-i-fabre-1.png

Fundació Palau. Centre d’Art
Carrer la Riera 54. 08393
Caldes d’Estrac Barcelona

www.fundaciopalau.cat


El Museu Picasso Barcelona agraeix el particular compromís i implicació de:

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2016/09/Logo-FABRP.png


Col·laboradors:

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2015/12/Logo-miro.png


http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2015/12/COAC-Logo.png

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2017/01/Logo-Sauleda.png


http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2016/07/hotel-colon.png

Segueix-nos!

#PicassoIdentity