Nuria Peist

La identitat de Pablo Picasso en els contextos d’interacció de l’art modern

Divendres 28 d’abril – Sessió 05 @ COAC


Les diverses teories que plantegen que el reconeixement dels altres influeix en la conformació de la trajectòria social de les persones defensen alhora que la identitat personal s’elabora a partir dels diversos contextos d’interacció. La identitat no està conformada per l’esdevenir individual sinó per les relacions que s’estableixen al llarg de les trajectòries particulars. La manera en què les relacions socials dialoguen amb el subjecte es poden analitzar a partir de la idea clau d’habitus de Pierre Bourdieu; és a dir, la forma en què el vessant social es fa cos en l’individu. Així com l’individu fa cos el vessant social sota un procés d’interiorització, la professió i la imatge dels artistes també es conformen a partir de les múltiples interaccions socials que s’activen en el sistema de l’art, sobretot a partir de la modernitat. La historiografia tradicional sovint considera els aspectes relacionats amb la identitat dels artistes centrant-se en la seva aportació estètica particular a l’entramat de la història de l’art. Les relacions amb els altres només s’estudien quan es presenten les influències estètiques que l’artista rep, sobretot a l’inici de la seva trajectòria, o a partir de la forma en què la personalitat ja conformada del subjecte s’apropa als altres.

En aquesta comunicació, es proposarà que no és l’artista el nus del qual parteixen les relacions i, per tant, la seva imatge i identitat, sinó que és el mateix sistema de l’art amb els seus agents i posicions històriques (col·leccionistes, marxants, crítics, personatges influents, especialistes, museus, etc.) els que van teixint la identitat dels agents. Sota la llum d’aquests conceptes, i sense pretendre desmerèixer les característiques personals i artístiques del pintor, presentarem els diferents contextos d’interacció en què es desenvolupa la trajectòria com a artista de Pablo Picasso. Començant pel seu espai familiar fins a arribar a la xarxa d’influències determinant del sistema de l’art mateix. Treballarem en particular com el significatiu i constant canvi d’estils de Picasso va estar motivat pels diferents entorns amb què es relacionava l’artista. També relatarem com l’accés de Picasso als museus s’explica a partir de les tensions entre el sistema de marxants i els sistema d’especialistes. A aquest procés el denominarem «institucionalització de la innovació». Totes aquestes fites ens ajudaran a comprendre la conformació de la identitat «Picasso» en estreta relació amb la conformació de la identitat de la pròpia constitució del sistema de l’art modern.


Nuria Peist

Professora lectora, Universitat de Barcelona

Nuria Peist és professora del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona. La seva activitat investigadora està centrada en la Sociologia de l’Art, en particular en els processos de reconeixement dels artistes moderns i contemporanis. Participa en congressos internacionals d’història de l’art, de sociologia i de filosofia i publica articles en revistes especialitzades com ara Cultural Sociology. A més, ha publicat el llibre El éxito en el arte moderno. Trayectorias artísticas y procesos de reconocimiento (Ábada Editores, 2012).Organitzadors:

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2015/12/Logo-Picasso-200.png

Museu Picasso Barcelona
Montcada 15. 08003 Barcelona

www.museupicasso.bcn.cat


http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2017/01/LOGO-Palau-palau-i-fabre-1.png

Fundació Palau. Centre d’Art
Carrer la Riera 54. 08393
Caldes d’Estrac Barcelona

www.fundaciopalau.cat


El Museu Picasso Barcelona agraeix el particular compromís i implicació de:

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2016/09/Logo-FABRP.png


Col·laboradors:

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2015/12/Logo-miro.png


http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2015/12/COAC-Logo.png

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2017/01/Logo-Sauleda.png


http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2016/07/hotel-colon.png

Segueix-nos!

#PicassoIdentity