Inmaculada Real

Picasso i els artistes de l’exili: identitats i bagatges de l’Espanya republicana

Dijous 27 d’abril – Sessió 04 @ COAC


L’Estat espanyol i les polítiques culturals han influït en el discurs historiogràfic abocat entorn de l’Espanya contemporània i les manifestacions artístiques, especialment les referides al capítol de la Guerra Civil i els compromisos polítics amb el govern de la República. El patrimoni de l’exili, com a conseqüència de la gran diàspora, és una de les grans assignatures pendents, atès que es tracta de l’art espanyol realitzat fora de les nostres fronteres, pràcticament desconegut i tardanament valorat en l’àmbit institucional i historiogràfic.

En aquest sentit, és imprescindible analitzar la figura de Picasso, pel compromís polític que va assumir amb el govern de la República durant la Guerra Civil i el Partit Comunista, juntament amb el paper de mecenatge que va exercir amb els artistes de la diàspora. Es converteix, d’aquesta manera, en el referent integrador d’una generació dispersa en l’exili, atès que al voltant del pintor malagueny es va formar un cercle d’intel·lectuals que trobaren, entre les dificultats del bandejament, l’oportunitat de continuar les seves trajectòries professionals a l’exili francès.

L’objectiu principal d’aquesta proposta és obrir una nova via d’estudi amb plantejaments sobre com es va teixir el cercle dels intel·lectuals de la diàspora entorn de la figura de Picasso. Atès que va contribuir a rescatar-los dels camps de concentració francesos; s’analitzarà la faceta de col·leccionista i marxant de l’obra d’artistes exiliats. Així mateix, s’analitzaran les empremtes picassianes en les obres dels artistes de l’exili i les influències estètiques d’aquests en el pintor malagueny, una perspectiva innovadora però necessària per conèixer els contactes establerts entre ells mateixos.

Es tracta d’abordar, des d’un punt de partida innovador i necessari per a la historiografia artística contemporània i la memòria històrica, com van ser les relacions entre Picasso i els artistes espanyols a l’exili per determinar les contribucions que va realitzar el pintor malagueny a l’Espanya de la diàspora en el marc de la identitat i les aportacions republicanes.

Així mateix, farem referència a Mercedes Guillén, la seva primera biògrafa, que va desvelar nombrosa informació del pintor malagueny i de la relació d’aquest amb els seus compatriotes. Un testimoni revelador que apropa encara més aquell doble sentit de la memòria i l’exili, i les paraules del qual són determinants per conèixer l’arrelament picassià a la tradició i la identitat espanyola.


Inmaculada Real

Investigadora. Doctora en Història de l’Art, Madrid

Doctora en Història de l’Art, diploma d’Estudis Avançats, suficiència investigadora i màster en Conservació Preventiva d’Obres d’Art i Béns Culturals. Ha participat en congressos internacionals, jornades d’investigació i publicacions científiques. La seva tasca professional s’ha desenvolupat al MNCARS, al Museo del Agua y Patrimonio Hidráulico i al Museo de Artes y Tradiciones Populares. És membre del Consell Internacional de Museus i del comitè científic de diverses exposicions. Així mateix, és investigadora, directora del projecte Patrimonio del Exilio Republicano Español i professora al Taller Multinacional Buró Proyectos de Arte Contemporáneo, juntament amb altres institucions on realitza projectes educatius i culturals.Organitzadors:

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2015/12/Logo-Picasso-200.png

Museu Picasso Barcelona
Montcada 15. 08003 Barcelona

www.museupicasso.bcn.cat


http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2017/01/LOGO-Palau-palau-i-fabre-1.png

Fundació Palau. Centre d’Art
Carrer la Riera 54. 08393
Caldes d’Estrac Barcelona

www.fundaciopalau.cat


El Museu Picasso Barcelona agraeix el particular compromís i implicació de:

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2016/09/Logo-FABRP.png


Col·laboradors:

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2015/12/Logo-miro.png


http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2015/12/COAC-Logo.png

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2017/01/Logo-Sauleda.png


http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2016/07/hotel-colon.png

Segueix-nos!

#PicassoIdentity