Michela Rosso

Pablo Picasso vist per Joaquín Torres-García

Divendres 28 d’abril – Sessió 06 @ COAC


Encara avui dia, la relació entre Picasso i Joaquín Torres-García (Montevideo, 1874-1949) no ha estat objecte d’una investigació profunda. Les escasses referències als contactes entre els dos artistes que apareixen en alguns estudis solen basar-se principalment en el relat autobiogràfic que Torres-García va publicar l’any 1939, després d’un llarg periple vital que l’havia portat des del seu Montevideo natal fins a Catalunya, terra d’origen del seu pare, i després a Nova York, Fiesole, Vilafranca de Mar (Provença francesa), París i Madrid, per retornar finalment a l’Uruguai el 1934.

A la seva autobiografia, Torres-García fa referència al seu primer contacte amb el jove Picasso en l’ambient cultural de la Barcelona finisecular, i també al seu posterior intent fallit (el 1920, abans del seu trasllat a Nova York) d’aconseguir la intercessió del malagueny per introduir-se en el mercat artístic parisenc. Tal com admet Torres-García mateix, aquest darrer esdeveniment marcaria de forma substancial la relació posterior amb Picasso.

No obstant això, les fonts que vam consultar per al desenvolupament del nostre projecte de tesi doctoral, titulat «Joaquín Torres-García y el Universalismo Constructivo: el sentido primordial del arte», ens van permetre comprovar com Torres-García fou construint un «retrat desdoblat» de Picasso, tot establint una clara diferenciació entre el seu valor com a «home» i el seu valor com a «pintor».

La presentació que proposem aprofundeix en la relació entre Picasso i Torres-García, i com aquesta relació es va articular al llarg del temps i l’espai, tant en el vessant personal com en l’artístic.

Entre les qüestions que volem tractar, ens plantegem abordar el tema de la recepció de l’obra plàstica de Picasso per Torres-García a partir de l’anàlisi de diverses fonts escrites que sovint no han estat considerades pels especialistes. Algunes d’aquestes fonts ens permeten demostrar, per exemple, que l’uruguaià va reconèixer en diverses ocasions les extraordinàries qualitats artístiques del malagueny, així com la seva contribució fonamental al desenvolupament de l’art modern.

També ens plantegem posar en diàleg l’obra plàstica de Picasso i de Torres-García, i proposar una comparació, basada en una selecció d’obres realitzades pels dos artistes en diferents moments de les seves trajectòries creatives, amb l’objectiu de posar de manifest possibles connexions.


Michela Rosso

Professora associada, Universitat de Barcelona

Llicenciada en Conservazione dei Beni culturali per la Universitá degli Studi di Udine, Itàlia. Becada pel Ministeri d’Educació i Ciència, va obtenir el diploma d’Estudis Avançats en el curs de doctorat «Història, Teoria i Crítica de les arts» del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona. El seu projecte de tesi, dirigit per la Dra. Lourdes Cirlot, es titula «Joaquín Torres-García y el Universalismo Constructivo: el sentido primordial del arte». Actualment és professora associada del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona, i imparteix els cursos trimestrals sobre Picasso organitzats pel Museu Picasso de Barcelona en col·laboració amb la Universitat de Barcelona.Organitzadors:

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2015/12/Logo-Picasso-200.png

Museu Picasso Barcelona
Montcada 15. 08003 Barcelona

www.museupicasso.bcn.cat


http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2017/01/LOGO-Palau-palau-i-fabre-1.png

Fundació Palau. Centre d’Art
Carrer la Riera 54. 08393
Caldes d’Estrac Barcelona

www.fundaciopalau.cat


El Museu Picasso Barcelona agraeix el particular compromís i implicació de:

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2016/09/Logo-FABRP.png


Col·laboradors:

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2015/12/Logo-miro.png


http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2015/12/COAC-Logo.png

http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2017/01/Logo-Sauleda.png


http://museupicassobcn.org/congres-internacional/wp-content/uploads/2016/07/hotel-colon.png

Segueix-nos!

#PicassoIdentity