“A partir de ese día mi vida hace su curso en el cauce de la suya, sin preguntarme cuánto ha de durar esta ilusión: porque nos hemos propuesto eternizarla.”
Una prova de l’afinitat i l’afecte entre Sabartés i Picasso són els retrats, pintats o escrits, que l’artista va fer de Sabartés al llarg de la seva vida. Després de la mort d'aquest, Picasso va continuar regalant al museu un exemplar dedicat al seu amic de tots els gravats que faria a partir d’aquell moment com, d’altra banda, havia fet en vida de Sabartés.
Picasso va començar a fer retrats de Sabartés el 1900, només un any després d’haver-se conegut, i ho va seguir fent al llarg dels anys. De vegades eren dibuixos, d’altres, olis o, fins i tot, poemes.
El 1935, Picasso vivia a París quan va començar a patir la solitud del geni i va demanar al seu amic Sabartés que tornés al seu costat. Aquest hi va anar i s’hi va quedar. Va ser en aquell moment que Picasso va començar a regalar-li un exemplar de tots els seus gravats amb una dedicatòria: al principi eren llargs escrits, sovint en to de broma i, més endavant, quan Sabartés s'havia establert a París i Picasso al sud de França, la dedicatòria va esdevenir “Pour Sabartés”. I “Pour Sabartés” va ser fins i tot després de la mort de Sabartés, el 1968, ja que Picasso va continuar regalant un exemplar de cadascun dels seus gravats al museu de Barcelona.
La complicitat entre tots dos amics va permetre a Sabartés conèixer bé l’artista, com ell mateix deia, “sense que parli, pel que fa, per com ho diu...”. Aquesta coneixença va fer que Sabartés esdevingués el seu biògraf més personal amb uns quants llibres de memòries, entre els quals destaquen Picasso. Retratos y recuerdos (1953) i Documents iconographiques (1954).